Kápie na steroidech. Sladká, ovocná a bez náznaku palu.
Plody: Robustní, masité, spíše podlouhlé, asi 15-20 cm dlouhé a 3-4 cm široké. Zrají z tmavě zelené do velmi tmavě červené barvy. Na některých plodech se může také objevit kornatění (drobné dřevnaté prasklinky zejména v oblasti špičky). Váha plodů se pohybuje okolo 35-45 g a jedná se o odrůdu s vůbec nejtěžšími plody druhu C. baccatum, kterou jsme kdy pěstovali.
Chuť a pal: Kultivar je v tomto ohledu velmi podobný odrůdě Aji Boliviano. Oproti ní však mají plody Aji Chicotillo mnohem silnější a masitější stěnu. Jsou velmi sladké s příjemným a velmi decentním ovocným aroma. Plody jsou prakticky bez palu, jen v oblasti placenty mohou výjimečně zanedbatelně pálit. Odrůdu vřele doporučujeme lidem, kteří nemají v oblibě příliš nebo vůbec pálivé odrůdy a chtějí vyzkoušet něco jiného, než obyčejnou zeleninovou papriku.
Rostlina: Vysoký a chaoticky větvený spletitý keř dorůstající výšky okolo 1,5-2 m. Nehledě na masivní plody má rostlina relativně úzké a slabé větve, doporučujeme je proto vyvazovat. Jak lze z fotek vidět, keř plodů jednotlivě v relativně velkých rozestupech, avšak díky váze paprik může celková sklizeň překročit váhu 2,5 kg.
Původ: Odrůda pochází z oblasti peruánských And, kde se používá zejména v sušeném pomletém stavu na vylepšení barvy a struktury pokrmů a omáček. Velmi doporučujeme takto papriku zpracovat i v našich podmínkách, získáte tak mletou "sladkou papriku" skvělé chuti i barvy. Plody jsou také skvělé jako základ pro omáčky nebo jen tak na syrové křoupání.