Fidalgo Roxa (C. chinense), drobné narůžovělé lampionky s překvapivě vysokým palem. Vypadají nádherně v nálevu, skvěle se hodí jako základ pro pálivější chilli omáčku nebo z nich nasušíte netradiční koření. A kdo má odvahu, může si kousnout i zasyrova.
Brazilian Starfish Orange (C. baccatum), oranžové lampionky s nevšední chutí. Zeleninové zemité tóny oceníte zejména v čerstvých salátech, hodí se však také k přípravě salsy nebo plnění sýrem.
Murupi Boa Vista (C. chinense), jednu z nejoblíbenějších odrůd v brazílii vůbec. Plody s exotickou chutí a kořeněným palem na úrovní Habanero využijete zejména k přípravě omáček a chilli soli. Nasušené koření má pak jedinečnou barvu a příjemný, pomalu nastupující pal.
Aji Rainforest (C. baccatum), extrémně výnosnou odrůdu s plody sladkými jako jablka. Jedná se o skvělou volbu pro přípravu ovocných chilli omáček, jako je třeba meruňková, ananasová nebo švestková. Díky relativně nízkému palu se však dají jíst i za syrova. A o kandovaných papričkách jste už slyšeli?