Plody: Podlouhlé, robustní a velmi zvrásněné. Dorůstají délky okolo 7-11 cm a průměru kolem 2-3 cm. Zprvu jsou zelené, následně zrají do krásného čokoládového odstínu hnědé barvy.
Chuť a pal: Plody mají silně kořeněnou ovocnou chuť doprovázenou zajímavým exotickým aroma. Pal je velmi vysoký, pohybuje se okolo 1 milionu SHU.
Rostlina: Spíše středně vysoký až vyšší keřík dorůstající výšky okolo 0,8-1,2 metru a průměru koruny okolo 0,8-1 m. Plody nasazuje jednotlivě i ve dvojicích, což poskytuje vysoký výnos typický obecně pro okruh Bhut Jolokia.
Původ: Bhut Jolokia pochází z indického Assamu, kde byl kultivar objevem zbytkem světa roku 2006. Zde se rozšířila z Bhutánu, se kterým sdílí Assam hranici a odkud je také odvozeno jméno kultivaru. Bhut Jolokia v překladu znamená "bhutánské chilli", anglicky tedy Bhutanese chilli a nikoli ghost pepper. Bohužel se tento naprosto zpackyný překlad natolik zažil, že o významu skutečného názvu téměř nikdo neví. Zajímavostí je, že molekulární analýzy prokázali mezidruhovou genetickou skladbu kultivaru Bhut Jolokia, konkrétně se jedná o C. chinense x C. frutescens. Nejedná se tedy o čistý C. chinense, jak se opět velmi chybně uvádí. Postupem času se odštěpily všechny možné barevné varianty jako Yellow, Peach, Chocolate, Caramel, Mustard, White aj.