Plody: Podlouhlé, mírně soudečkovité a někdy značně zkroucené. Dorůstají délky okolo 5-7 cm a průměru do 2,5 cm. Zprvu jsou světle zelené, následně zrají přes světle karamelovou barvu až do zajímavé červenohnědé barvy.
Chuť a pal: Pro papriky je typická kořeněná a lehce ovocná chuť doprovázená velmi palčivým aroma. Udávaná hodnota 2 miliony SHU je zcela mimo realitu, ve skutečnosti odrůda dosahuje pálivosti kousek nad úroveň klasické Jolokie.
Rostlina: Středně vysoký a hustě větvený keř dorůstající výšky okolo 1,5 metru. Plody nasazuje zpravidla v trsech a vyznačuje se opravdu extrémními výnosy.
Původ: Mysleli jsme si, že je jasný, než jsme se o odrůdu začali více zajímat. Odrůdu jsme zakoupili Pod názvem Brown Bhutlah SLP přímo od Semillas la Palma. Pokud se v názvu odrůdy uvádí zkratka SLP, znamená to, že právě tato společnost odrůdu vytvořila. Dle jejich informace se jedná o křížence mezi Bhut Jolokia a Trinidad Douglah. Pálivost odhadují na 800 tisíc až 1 milion SHU, což odpovídá skutečnosti.
Je zde však ještě druhý příběh. Chad Soleski s Wisconsinu pěstoval červenou Red Bhutlah, která měla vzniknout křížením odrůd Bhut Jolokia a Douglah 7 Pot. Spolu s kolegou Steve McLaurinem pak měli odhalit nezávisle na sobě hnědou variantu. Z toho důvodu kolují údajně dva typy, Brown Bhutlah CS a SM. Tato odrůda by měla dosahovat údajných 2,2 milionu SHU. Má to ale jediný háček. Nikdo ji nikdy neviděl.