Plody: Soudečkovité, oproti běžným Habanerům však mírně podlouhlé, mají tedy celkově užší dojem. Dorůstají délky okolo 5 cm a asi 3-3,5 cm v průměru. Zrají ze zelené do žluto oranžové barvy.
Chuť a pal: Papriky mají osvěžující ovocnou chuť s nasládlými tóny a exotickým kořeněným aroma. Pálivost se pohybuje okolo 200 tisíc SHU, což je pro Habanera svým způsobem standard.
Rostlina: Středně vysoký keř dorůstající výšky okolo 1,5 metru a obdobného průměru koruny. Plody nasazuje většinou ve dvojicích, výjmečně jednotivě, navíc se velmi bohatě větví. To vše vede k parádním výnosům.
Původ: Samotné Habanero jakožto typ kultivaru pochází z Yukatánu, tento kultivar však sekundárně vznikl Gambii, což je země na západu Afriky. Zde je mezi místními velmi oblíbené pro svůj vysoký pal a osvěžující chuť.