Správný výběr odrůdy může a také hraje velmi důležitou roli v tom, jak budeme při pěstování úspěšní a také jestli vůbec budeme mít nějakou odrůdu. Rozlišujeme celkem 5 domestikovaných druhů, z toho každý zastoupený řádově stovkami až tisíci kultivary (např. C. annuum). A ne každý z nich se hodí do všech podmínek. Pro pěstování na poli či ve skleníku budeme volit jiné odrůdy než domů za okno. Jak vůbec můžeme papriky rozdělit?
Prohlédněte si nabídku certifikovaného osiva na našem e-shopu »
DRUHOVÉ ROZDĚLENÍ
Capsicum annuum
Hospodářsky nejvýznamnější a nejrozšířenější druh vůbec. Zahrnuje doslova tisíce odrůd, mezi které patří sladké zeleninové papriky (California Wonder, Kapia), kozí rohy, Jalapena, Serrano, Cayenne apod. Většina pálivých odrůd má spíše střední pal okolo 20-80 tisíc SHU. Vysoký pal je u tohoto druhu neobvyklý a velmi vzácný.
Capsicum chinense
U tohoto druhu se setkáme se zpravidla pálivými až extrémně pálivými kultivary jako jsou Habanera, 7 Poty, Scorpiony či Nagabrainy. Pal se zde pohybuje většinou od 200 tisíc po 2 miliony SHU. Setkáme se také se středně pálivými kultivary nebo výjimečně s odrůdami zcela bez palu (Aji Dulce Amarillo, Habanada).
Capsicum frutescens
Druh s nejmenším počtem zastoupených kultivarů vůbec. Rostliny mají ve většině případů drobnější vzpřímené plody, kterých se ale na rostlině nachází stovky. Dokonalá volba pro přípravu sušeného koření díky tenké stěně a kořeněné chuti. Z nejznámějších odrůd lze jmenovat například Tabasco, Malagueta nebo Prik Khi Nu.
Capsicum baccatum
Tento druh byl nejoblíbenějších u dávných andských kmenů a dodnes se pěstuje převážně v oblastech Jižní Ameriky. Plody mají úžasnou ovocnou chuť a exotické aroma doprovázené zpravidla středním palem. Rostliny jsou však rozložité a vyžadují zpravidla více prostoru. Jmenujeme třeba Aji Lemon Drop nebo Sugar Rush Peach.
Capsicum pubescens
Nejméně rozšířený domestikovaný druh ze všech. Tento spíše horský druh se vyznačuje nápadně ochlupenými rostlinami, jejichž větve mohou narůst prvním rokem i několik metrů. V jeho plodech najdeme jiný poměr kapsaicinoidů, což se projevuje spíše hřejivým palem. Zmínit lze Manzano, Rocoto či Locoto.
divoké druhy
Z celkového počtu asi 40 druhů je pouze 5 předešlých domestikovaných. Zbylé jsou divoké, vyznačují se drobnými kuličkovitými plody v průměru zpravidla menším než 1 cm. Oblíbené jsou v mnoha případech pro svou osobitou chuť, sběratelé pak ocení nádherné květy těchto rostlin. Začátečníkům je příliš nedoporučujeme.
Mimo zmíněné druhy pak ještě existují mezidruhoví hybridi. Ten vznikne, jak sám název napovídá, zkřížením dvou různých druhů, například C. chinense x C. annuum. Nejznámější hybridní odrůdou je pravděpodobně Bhut Jolokia, která vznikla spontánním křížením druhů C. chinense a C. frutescens v Assamu. Hybridní odrůdy často využívají vlastností dvou různých odrůd či druhů. Nejčastěji se tedy cílí na výnos, chuť, pal či odolnost vůči chorobám.
Samotný výběr odrůdy pak záleží na našich prostorových možnostech, ale také zkušenostech. Pokud máme možnost pěstovat papriky pouze v bytě nebo na parapetu, volíme jen odrůdy dorůstající menších rozměrů, tedy keříkové. Pokud máme k dispozici zahradu, dá se zjednodušeně říct, že stačí vybírat očima. Pro začátek jsou nejlepší druhy C. annuum, C. chinense a C. frutescens. Skvělými kultivary pro začátek jsou Jalapena (vyjma NuMex Pinata), Habanera, Banjarmasin, Indian PC-1, Fatalii, Cumari do Para, Goronong a spousta dalších.
Prvním rokem bychom se asi vyvarovali druhům C. baccatum a C. pubescens. První zmíněný druh dorůstá značných rozměrů (mnohdy výšky okolo 2 metrů i více), je z toho důvodu náročnější na živiny a přídavnou péči, jako je vyvazování bočních větví a kmene. Z menších druhů pro začátek ale můžeme jmenovat Moranguingo nebo Aji Challuaruro. Druhý zmíněný druh pak zpravidla plodí až pozdním podzimem, protože nemá v lásce horké letní klima. Z toho důvodu tak můžeme i o značnou část úrody přijít, pokud nevíme, jak si s nimi poradit. Divoké druhy bychom doporučili alespoň na druhou sezónu po nasbírání nějakých zkušeností.
KDE BUDEME PĚSTOVAT
Stanoviště, kde papriky pěstujeme, zásadně ovlivňuje odrůdy, které můžeme zvolit. Ideální je samozřejmě mít zahradu se skleníkem. V takových podmínkách můžeme odrůdy vybírat doslova očima. Ve skleníku i volně v zemi rostou velmi dobře všechny odrůdy papriky. Pokud nemáme záhon, snažíme se ideálně pěstovat v co největších nádobách. Optimální objem pro většinu paprik je okolo 20 l. Menší květináče s sebou přináší problémy v podobě velmi omezeného prostoru pro kořeny, přehřívání substrátu a s ním spojené poruchy příjmu živin, rychlé vysychání apod. Naopak čím větší objem si můžeme dovolit, tím lépe. Od 100 l objemu výše jsou však rozdíly opravdu nepatrné.
No jo, jenže toto jsou pro mnoho lidí naprosto nepředstavitelně objemné nádoby. Nebojte se, bavili jsme se o ideálních podmínkách v růžovém světě, realita je většinou velmi odlišná. Máte pouze omezený prostor na terase, balkóně nebo jen za oknem? I zde lze dosáhnout úrody, i když znatelně menší. V nádobách s objemem menším než 10 litrů pěstujeme ideálně odrůdy druhů C. annuum (Banjarmasin, Indian PC-1, Cabe Keriting) a C. frutescens (Hijo Puta Madre, Aji Guaguao, Thai Burapa). S trochou zkušeností vypěstujeme i některé odrůdy druhu C. chinense, např. Peito de Moca nebo Aji Charapita, které jsou velmi výnosné i v malém prostoru.
Vyvarovali bychom se však obloukem odrůdám druhu C. baccatum a C. pubescens. První druh dorůstá zpravidla výšky okolo 2 metrů a i v menším objemu má vysoké tendence přerůstat přes hlavu. Druhý zmíněný druh pak nasazuje větve dlouhé cca 1,5-3 metry a jeho pěstování v nádobách obecně není vhodné. No a pokud jsou naše možnosti opravdu velmi omezené, řekněme na miniaturní objem pod 2 litry, tak se musíme striktně držet drobných keříkovitých odrůd. Zmíníme například Chinese Multicolor, Bolivian Rainbow, Magma Conico Variegata nebo Blue Christmas.
JAK CHCEME ÚRODU VYUŽÍT
Při výběru vhodné odrůdy hraje zásadní roli také to, jakým způsobem chceme chilli zpracovat. Pro přípravu sušeného koření doporučujeme tenkostěnné kultivary druhu C. frutescens (Tabasco, Tehrani). Plody takových kultivarů schnou velmi rychle zpravidla ještě na rostlině a je u nich minimální riziko hnilob či plísní.
Pro přípravu opravdu pálivého koření budeme muset sáhnout po kultivarech druhu C. chinense. Skvělou volbou jsou odrůdy jako Fatalii, Habanero Hot Lemon, Bhut Jolokia nebo Chocolate Nagabrain. Naopak pro zavařování do nálevu se hodí silnostěnné kultivary, které si i po tepelné úpravě zachovají křupavý charakter. Vřele doporučujeme jakékoliv kultivary typu Jalapeno nebo Cherry (oboje C. annuum). Netradičními vhodnými adepty jsou pak Rocota (C. pubescens).
Pokud sháníte čerstvé plody k přímé konzumaci, do zeleninových salátů apod., pak musíme od srdce doporučit jakoukoliv odrůdu druhu C. baccatum. Díky své ovocné chuti a spíše střednímu palu většinou do 50 tisíc SHU si je plně vychutnají i ti méně otrlejší. Samozřejmě pak záleží na prahu snesitelnosti každého z nás. Někdo dlábí Morugu k snídani, jiný má problém s těmi nejslabšími kultivary.
NEVÍTE SI RADY?
Začátečníci často nedokážou posoudit, jestli je ta či ona odrůda pro dané zpracování nebo do konkrétních prostor vhodná. Pokud se s takovým problémem potýkáte, neváhejte se na nás obrátit. Můžete nám zavolat nebo napsat e-mail a doporučíme vám odrůdy vhodné přesně do vašich podmínek.