Plody: Podlouhlé, robustní a zkroucené, asi 8-12 cm dlouhé a 2-3 cm široké. Zprvu jsou zelené, následně zrají přes oranžovou do červené barvy.
Chuť a pal: Plody mají velmi výrazné exotické aroma a sladkou ovocnou chuť. Pal je vysoký, pohybuje se kolem 1 milionu SHU.
Rostlina: Spíše středně vysoký až vyšší keř dorůstající výšky okolo 1-1,2 metru a obdobného průměru koruny. Tento vylepšený kultivar se pak vyznačuje daleko vyšším výnosem, než u klasické varianty a spíše hladkým povrchem plodů.
Původ: Bhut Jolokia pochází z indického Assamu, kde byl kultivar objevem zbytkem světa roku 2006. Zde se rozšířila z Bhutánu, se kterým sdílí Assam hranici a odkud je také odvozeno jméno kultivaru. Bhut Jolokia v překladu znamená "bhutánské chilli", anglicky tedy Bhutanese chilli a nikoli ghost pepper. Bohužel se tento naprosto zpackyný překlad natolik zažil, že o významu skutečného názvu téměř nikdo neví. Zajímavostí je, že molekulární analýzy prokázali mezidruhovou genetickou skladbu kultivaru Bhut Jolokia, konkrétně se jedná o C. chinense x C. frutescens. Nejedná se tedy o čistý C. chinense, jak se opět velmi chybně uvádí. Postupem času se odštěpily všechny možné barevné varianty jako Yellow, Peach, Chocolate, Caramel, Mustard, White aj.